Cu atâtea sărbători frumoase în martie, pe care le-am marcat prin articolele noastre anterioare din această lună, nu am reușit încă să vă spunem și povestea lunii martie. Așa că ne grăbim să vi-o spunem astăzi, ca să ne încadrăm măcar în ultimele 3 zile din luna martie.

Martie este a treia lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Numele lunii martie (latină: Martius) vine de la zeul Marte, zeul războiului din mitologia romană și era considerată o lună favorabilă începerii războiului. Se crede că această lună marca începutul perioadei în care armata romană se pregătea pentru următorul sezon de campanii militare. Din acest motiv, era important ca zeul războiului să fie sărbătorit în această perioadă și în martie aveau loc ritualuri și festivaluri care aveau să asigure succesul militar.

Sub împăratul Romulus al Romei, după vechiul calendar roman, anul începea la 1 Martie și avea 355 de zile. Abia în anul 45 î.Hr., Iuliu Cezar a introdus Calendarul iulian și de atunci încoace anul începe pe 1 ianuarie.

Inițial, calendarul roman era format din doar 10 luni care aveau, fiecare, câte 30 sau 31 de zile, rezultând în final un an cu numai 304-305 zile. Apoi, după reforma calendarului din vremea lui Cezar, romanii aveau un calendar cu 12 luni, dintre care patru luni aveau 31 de zile (Martius, Maius, Quintilius, October), șapte luni aveau câte 29 de zile (Aprilis, Junius, Sextilis, September, November, December, Ianuarius) și una singură, Februarius, avea 28 de zile.

Grecii numeau luna martie Elaphebolion.

În România, luna martie, popular, se numește Mărțișor. În luna martie începe aratul și semănatul, se curăță livezile și grădinile, se scot stupii de la iernat și se „retează” fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară etc.

Martie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Februarie, cu excepția anilor bisecți, și ca Noiembrie în fiecare an.

Echinocțiul, numit și echinox, este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Tradițional, momentul Echinocțiului este un moment de armonie și echilibru, în care ziua și noaptea sunt într-o perfectă balanță.

Echinocțiul are loc de două ori pe an: primul, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică; al doilea, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

În 2021, echinocțiul de primăvară a fost vinerea trecută, pe 20 martie, la ora 9:35. Din acest moment, ziua va fi în continuă creștere până la data de 21 iunie, când este solstițiul de vară.

Echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Sursa: diverse articole internet

Tot ca să ne încadrăm în ultimele 3 zile din luna martie, vă invităm cu mare drag să accesați www.casarte.ro, acolo unde vă așteaptă decorațiunile textile superbe pentru dormitor, living și camera copiilor de la #Casarte, ca să vă bucurați de reducerile foarte mari de prețuri din campania Primăvara #Casarte.