Denumirea lunii iunie provine fie de la numele zeiței romane Iuno, soția lui Jupiter, echivalenta zeiței grecești Hera, fie din cuvântul latin “iuniores”, care înseamnă “cei tineri”. Zeița Iuno era considerată și protectoarea femeilor măritate – poate de aceea se crede că nunțile făcute în iunie duc la cupluri durabile.

Luna iunie se mai numește popular Cireșar, Cireșariu sau Iuniu.

Grecii numeau luna iunie Skirophorion.

La începutul lunii iunie, soarele se înalță în constelația Taurului, iar către sfârșitul acestei luni ajunge în constelația Gemenilor. Datorită procesiunii echinocțiilor, luna iunie începe cu Soarele aflat în semnul astrologic al Gemenilor și se sfârșește în semnul Racului.

Iunie este luna cu cele mai lungi zile ale anului, în emisfera nordică și cu cele mai scurte zile, în emisfera sudică.

Cel mai important fenomen astronomic care are loc în această lună este solstițiul de vară (21 iunie), cea mai lungă zi din an.

În calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante din an, cu multe sărbători și evenimente folclorice, însoțite de practici rituale care au semnificații profunde asupra omului și relațiilor lui cu natura, cu lumea înconjurătoare.

Sărbătorilor lui Cireșar, fie ele creștine sau ritualice, se adaugă adeseori și sărbători cu dată variabilă cum ar fi Călușul, Rusaliile, Lăsatul Secului de Sânpetru și altele. Târgurile Drăgaicei și Sânzienelor, organizate în a doua jumătate a lunii iunie, păstrează amintirea unei divinități preistorice a agriculturii, celebrate la solstițiul de vară. Timpul calendaristic și vegetația ajung la maturitate în această perioadă. Totuși recoltele, oricât de promițătoare ar părea, sunt numai o promisiune, nu o certitudine. Căci dacă fulgeră și tună, vara va fi ploioasă și belșug la grâu; dacă plouă prea mult, se strică via și strugurii; dacă e uscat, va fi belșug de mălai și struguri; dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu și struguri.

Florile lunii iunie sunt trandafirul și caprifoiul.

Trandafirul

Conform unui mit grecesc, trandafirul a fost creat de zeița florilor, Chloris, care i-a adus multe daruri acestei flori, primind ajutor și de la alți zei. Trandafirul a primit frumusețea de la Afrodita și parfumul de la Dionysus.

Floarea de caprifoi

O floare semnificând dragostea nepieritoare și generozitatea, al cărei parfum se spune că provoacă vise încărcate de pasiunea iubirii. De asemenea, simbolizează puterile magice, dar și banii.

În mitologia greacă, celebrii iubiți Daphnis și Chloe nu se puteau întâlni decât atunci când era înflorit caprifoiul. Daphnis i-a cerut zeiței dragostei ca planta să își păstreze înflorirea o perioada mai lungă, astfel încât caprifoiul a ajuns să înflorească de-a lungul întregului sezon cald al anului.

În unele țări, aducerea de flori de caprifoi în casă înseamnă că se va face o nuntă în acel an.

Pietrele/gemele specifice celor născuți în luna iunie sunt perla, alexandritul și piatra lunii.

Arborii lunii iunie sunt mesteacănul și mărul și carpenul.

În multe tradiții europene, mesteacănul simbolizează lumina, puritatea și feminitatea.

Mărul este pomul învăluit de simbolistica roadelor sale, numite “fructele păcatului” sau “fructele zeilor”, asociate cu imortalitatea, dragostea și sexualitatea, simbolizând magia, tinerețea și fericirea.

Simbol al statorniciei, carpenul era înzestrat, potrivit sistemului de vindecare a plantelor al englezului Edward Bach, cu calitatea de a alunga oboseală și epuizarea psihică.

Pe 10 iunie 2021 va fi o eclipsă de Soare inelară. Este cea de-a 16-a eclipsă inelară din secolul al XXI-lea și se va vedea și din România ca eclipsă parțială, în special din nordul țării.

Sursa: diverse articole internet

Iar pentru că luna iunie începe cu Ziua Copilului, și noi la #Casarte am vrut să sărbătorim această zi minunată, de aceea vă oferim cu mare drag campania Copilăria #Casarte, ca să vă bucurați de decorațiunile textile încântătoare de la #Casarte pentru copii la cele mai reduse prețuri (cu până la 61%) din acest an!

Oferta mai este valabilă doar astăzi, 6 iunie 2021, pe www.casarte.ro.

Veți putea să le faceți celor mici cadouri foarte frumoase și deosebite pentru camerele lor: lenjerii de pat, cuverturi, pături, perne decorative, perdele și draperii, de care să se bucure tot anul.

Vă dorim o lună iunie magică și o vară foarte fericită și frumoasă!