Denumirea celei de-a patra luni a anului, care aduce soare și multă culoare datorită florilor, își are originea în limba latină (Aprilis), provenind din cuvântul latinesc aperio, care înseamnă a deschide, iar motivele sunt destul de evidente, deoarece în aprilie se deschid mugurii plantelor, înfloresc și înverzesc copacii, se deschide sezonul grădinăritului și al agriculturii, iar toate viețuitoarele și insectele ies la iveală pentru a se bucura de soare.

Înainte de anul 700 î.Hr., luna aprilie era a doua lună a anului în calendarul roman și avea 29 de zile. După ce Iulius Cezar a introdus calendarul iulian în 45 î.Hr., luna aprilie avea 30 de zile și devenea a patra lună a anului.

Aprilie începe (astrologic) cu soarele în semnul Berbecului și sfârșește în semnul Taurului. Din punct de vedere astronomic, luna aprilie începe cu soarele în constelația Peștilor și se sfârșește cu soarele în constelația Berbecului.

Grecii numeau luna aprilie Mounichion.

În România, luna aprilie se numește popular prier, florariu, traista-n băț. Însă cea mai cunoscută denumire este prier, întrucât zilele călduroase ale acestei luni erau considerate „prielnice” începerii noului an agricol.

De aceea, în aprilie continuă semănăturile de primăvară, se închide câmpul, ceea ce înseamnă că animalele nu mai au voie să pască libere, pentru că se formează turmele, se tund oile înainte de a fi urcate la munte, se construiesc sau se repară țarcurile pentru vite etc.

Aprilie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și iulie în toți anii și ca ianuarie în anii bisecți.

Piatra lunii aprilie este diamantul.

Florile lunii aprilie sunt margareta (Bellis perennis) și floarea de mazăre sau sângele voinicului.

Evenimente și tradiții pentru luna aprilie

Aprilie este o lună plină de evenimente, mai ales că, de cele mai multe ori, Paștele, sărbătoare cu dată mobilă, este într-o zi de aprilie, așa cum se întâmplă în 2021 doar pentru credincioșii catolici.

Alte date cu semnificație specială în luna aprilie sunt:

1 aprilie – Ziua păcălelilor

3 aprilie – Ziua NATO în România. Ziua Jandarmeriei Române

7 aprilie – Ziua mondială a sănătății

8 aprilie – Ziua Internațională a Rromilor

18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor și Locurilor Istorice

22 aprilie – Ziua Planetei Pământ

23 aprilie – Sărbătorirea Sfântului Gheorghe

29 aprilie – Ziua Mondială a Dansului

Sursa: articole internet

Sperăm să ne rămâneți alături și în luna aprilie și în tot anul 2021 și vă așteptăm cu mare drag să ne vizitați pe www.casarte.ro, unde veți găsi cele mai frumoase decorațiuni textile pentru casă, de care să vă puteți bucura fie pentru voi, fie pentru cadouri pentru cei dragi vouă. Mai ales că urmează Paștele ortodox pe 2 mai și tradițiile spun că este bine să îl întâmpinăm cu ceva nou în casă.

Vă invităm să alegeți dintr-o gamă variată de lenjerii de pat pentru copii, cuverturi pentru copii, huse de protecție pentru canapele, cuverturi, lenjerii de pat etc.

În plus, la cererea voastră, am prelungit campania Primăvara #Casarte până la sfârșitul lunii aprilie 2021, astfel încât aveți încă o lună la dispoziție pentru a vă bucura de reduceri foarte mari – de până la 50% – ale prețurilor tuturor produselor #Casarte.

Vă dorim o lună aprilie magică!