În tradiția populară românească, lunii mai i se mai spune și Florar, Frunzar sau Luna ierburilor, întrucât aceasta este luna în care se manifestă o explozie de vegetație, pomii prind culoare și viață prin frunze și flori, muncile agricole se intensifică și, așa cum spun țăranii noștri, este timpul de ieșit în grădină.
Începutul lunii mai aduce și multe emoții pentru agricultori. Dacă nu a brumat sau înghețat în aprilie, se spune că există mari șanse să înghețe la începutul lunii mai, lucru care s-a confirmat în mulți ani. Tot luna mai dă startul strânsului turmelor de oi și vaci, iar în anumite locuri, mai ales în zona montană, se face și ”măsura oilor”.
Măsura oilor sau urcatul oilor la stână, a rămas până în zilele noastre o frumoasă sărbătoare pastorală care se desfășoară la începutul lunii mai, odată cu formarea stânelor sau cu deplasarea turmelor în zona pășunatului de vară. Este un obicei cu multiple conotații – economice, sociale, estetice, distractive – la care participă întreaga obște a satului. Acum, în cadrul sărbătoresc, original și pitoresc, se desfășoară, după tradiții seculare, întâiul muls al oilor, consemnându-se drepturile la cota-parte din produsele lactate ale fiecărui proprietar de oi.
De câțiva ani această manifestare are loc, în funcție de starea vremii, după data de 10 mai, în acele sate de munte în care păstoritul mai păstrează din farmecul de altă dată.
Măsura oilor este precedată de unele activități practice (închiderea țarinilor, construirea sau repararea stânelor, înțărcatul mieilor, alegerea oilor sterpe, tunsul oilor și al berbecilor), precum și de activități cu caracter juridic (asocierea proprietarilor de oi, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, arendarea suprafețelor pe care se va pășuna, plata pășunatului etc).
În satele în care turma era pregătită să parcurgă zeci de kilometri până la locul de pășunat, măsura se făcea pe loc, în capul satului sau pe islazul comunal. Fiecare gospodar își mulgea oile separat, cantitatea de lapte obținută fiind măsurată cu tâncușul și trecută în scriptele baciului. Înainte, cantitatea de lapte obținută la prima mulsoare era trecută pe răboj, după care acesta se rupea pentru ca o parte a însemnărilor rămânând proprietarului.
După operația de măsurare a laptelui, după notarea semnelor făcute în urechile oilor și cinstirea ciobanilor, urma aprinderea unui foc, oile fiind obligate să treacă peste jăratecul sau fumul acestuia, „pentru curățire”, timp în care erau numărate de către cioban și atinse cu o ramură de leuștean.
Mai sau Florar este a cincea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Mai începe (astrologic) cu soarele în semnul Taurului și se termină în semnul Gemenilor. Din punct de vedere astronomic, luna mai începe cu soarele în constelația Berbecului și se sfârșește cu soarele în constelația Taurului.
În nici un an nici o altă lună nu începe cu aceeași zi a săptămânii ca luna mai.
Numele lunii mai (latină: Maius) vine de la denumirea majores dată de Romulus senatorilor romani.
Grecii numeau luna mai Thargelion.
În credința romano-catolică, luna mai este dedicată în mod tradițional sfintei Fecioare Maria.
Sursa: diverse articole internet
Și în luna mai vă așteptăm cu mare drag să ne vizitați pe www.casarte.ro, unde veți găsi cele mai frumoase decorațiuni textile pentru casă, de care să vă puteți bucura fie pentru voi, fie pentru cadouri pentru cei dragi vouă, mai ales că urmează marea sărbătoare a Sfinților Constantin și Elena.
Vă invităm să alegeți dintr-o gamă variată de lenjerii de pat pentru copii, cuverturi pentru copii, huse de protecție pentru canapele, cuverturi, lenjerii de pat etc.
În plus, la cererea voastră, am prelungit campania Primăvara #Casarte până la sfârșitul lunii mai 2021, astfel încât să aveți mai mult timp la dispoziție pentru a vă bucura de reduceri foarte mari – de până la 58% – ale prețurilor tuturor produselor #Casarte.
Vă dorim o lună mai magică!
Lasă un răspuns