Ziua Internațională a Femeii, denumită la început Ziua Internațională a Femeilor Muncitoare, este marcată în data de 8 Martie, în fiecare an. Este o zi de importanță globală, care celebrează drepturile obținute de femei în plan economic, politic și social.
Așadar, la început Ziua Femeii era un eveniment politic, dar cu timpul și-a pierdut din semnificațiile acestea, devenind o ocazie pentru bărbați de a-și exprima iubirea și aprecierea față de femeile dragi lor.
La noi, sărbătoarea de 8 Martie se împletește cu tradiția locală a Mărțișorului, fiind considerată de către mulți și Ziua Mamei.
Dar 8 Martie este mai mult decât atât. 8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor și în același timp o reafirmare a dorinței de luptă pentru drepturi și egalitate.
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii cu 2 ani înainte, pe 8 martie, în 1975 – Anul internațional al femeii. De asemenea, perioada 1976 – 1985 a fost declarată Deceniul ONU pentru condiția femeii.
Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908, când 15 000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot. Sloganul lor era: “Pâine și Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirii, o îmbunătățire a calității vieții lor.
În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume.
Un alt moment istoric pentru lupta femeilor și pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranței angajaților, au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100 000 de protestatari, femei și bărbați.
În perioada 1913 – 1914, Ziua Internațională a Femeii devenise și un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internațională a femeilor în ultima duminică a lui februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou.
În 1917, după ce două milioane de soldați ruși pieriseră pe front, mamele, soțiile și fiicele lor au ieșit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. Sloganul lor era “Pâine și pace”. În toată Europa, un an mai târziu, femeile au mărșăluit pentru pace și pentru a-și susține cauzele.
Și noi la #Casarte vrem să sărbătorim frumusețea și puterea femeilor, dorința lor de a avea cel mai frumos cămin și de aceea vă oferim cu mare drag campania Mărțișor #Casarte, ca să vă bucurați de decorațiunile textile încântătoare pentru dormitor, living și camera copiilor de la #Casarte la cele mai reduse prețuri (cu până la 65%) din acest an!
Oferta este valabilă între 1 și 8 martie 2021 pe www.casarte.ro – veți putea să faceți cadouri foarte frumoase, elegante și deosebite pentru persoanele dragi vouă, de care să vă bucurați împreună.
Vă dorim o zi de 8 Martie foarte fericită și o primăvară frumoasă!
Lasă un răspuns