Mărțișorul apare în tradiția românilor și a unor popoare învecinate și sunt mai multe legende care povestesc despre cum a fost creat acesta.

Voinicul care a eliberat Soarele

Se spune că odată soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând că a luat chipul unui tânăr, l-a răpit și l-a închis într-o temniță, provocând suferință întregii naturi. Se spune că râurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cântau, nici chiar copiii nu mai râdeau.
Nimeni nu știa ce să facă până când un tânăr voinic s-a hotărât să îl înfrunte pe zmeu și să elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, având puterea multora dintre pământeni. Călătoria tânărului a durat 3 anotimpuri: vară, toamnă și iarnă. Spre sfârșitul iernii, acesta a găsit castelul zmeului și s-au luptat zile întregi până când zmeul a fost doborât.
Slăbit și grav rănit, tânărul a reușit să ajungă până la temnița soarelui, l-a eliberat, după care a murit, sângele acestuia curgând pe zăpada albă. Soarele a urcat pe cer și a vestit venirea primăverii, umplând de fericire inimile pământenilor.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași, unul alb și unul roșu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiați.

Roșul semnifică dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui tânărului voinic.

Albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Lupta primăverii cu iarna

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel.

Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat.

Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie.

În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

Sursa: articole internet

Și noi la #Casarte vrem să sărbătorim venirea primăverii, cu explozia ei de culori, prin a vă propune să aduceți multă culoare și armonie și în decorul de acasă.

De aceea, vă oferim cu mare drag campania Mărțișor #Casarte, ca să vă bucurați de decorațiunile textile încântătoare pentru dormitor, living și camera copiilor de la #Casarte la cele mai reduse prețuri (cu până la 65%) din acest an!

Oferta este valabilă între 1 și 8 martie 2021 pe www.casarte.ro – veți putea să faceți cadouri foarte frumoase, elegante și deosebite pentru persoanele dragi vouă, de care să vă bucurați împreună.

Vă dorim o primăvară frumoasă!