Dragobete, fiul Dochiei, era zeul dragostei și al bunei dispoziții. Acesta mai era numit și Cap de Primăvară sau Cap de Vară și era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, și cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

La daci, era zeul care oficia la începutul primăverii nunta tuturor animalelor și păsărilor. În mitologia greacă, păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, „pasăre” însemnând în greacă „mesaj al cerului”. Ca și păsările, fetele și băieții se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiți pe parcursul întregului an.

Legenda spune că Dragobete era feciorul unei preafrumoase femei, Dochia, despre care se credea că ar fi fost fiica lui Decebal, și că însuși Traian, Împăratul romanilor, ar fi dorit-o de soție. Cine o vedea cu părul bălai împletit în două cozi ce-i atârnau pe spate, cu ochii precum seninul cerului, cu obrazul alb ca marmura și cu buzele roșii cu miresme de frăguțe, rămânea înmărmurit de frumusețea ei.

Dragobete a venit pe lume pe 24 februarie, iar ursitoare și nașe i-au fost patru zâne: Primăvara, Vara, Toamna și Iarna. Fiecare dintre ele i-au adus în dar ceea ce au crezut că-i mai frumos și mai util în viață. Primăvara i-a semănat în inimă Iubirea, dăruindu-i prospețimea florilor și tinerețea fără bătrânețe. Vara nu s-a lăsat mai prejos, și i-a dăruit copilului căldura iubirii, împlinirea dragostei și dulceața fructelor. Zâna Toamnă i-a adus în dar un fluier care să-i țină de urât, dar care să-i și înveselească pe oameni cu cântecele lui. În sfârșit, nașa-Iarnă i-a țesut un strai alb cu sclipiri de diamante și i-a dăruit un brâu roșu cusut cu perle drept cingătoare. Straiul era magic – creștea odată cu flăcăul, rămânând alb ca neaua, oricât l-ar fi purtat.

Legenda spune că Dragobete a trăit sute de ani pe pământ, timp în care i-a învățat iubirea pe oamenii de pe meleagurile noastre, iar învățătura aceasta se transmitea din tată în fiu, și de la mamă la fiică. La sfârșitul vieții, Dragobete a fost transformat de Maica Domnului într-o plantă magică, numită Năvalnic, care apare în fiecare primăvară.

Sursa: articole internet

Și noi la #Casarte am dorit să marcăm această sărbătoare de suflet prin campania Inima #Casarte – Dragobete, între 20 și 24 februarie 2021, ca să vă bucurați de cea de a doua perioadă din 2021 la #Casarte cu cele mai mari reduceri de prețuri – până la 65%!

Este momentul să ne vizitați pe www.casarte.ro, unde veți găsi cele mai frumoase decorațiuni textile pentru casă, în game variate de lenjerii de pat pentru copii, cuverturi pentru copii, huse de protecție pentru canapele, cuverturi, lenjerii de pat etc.

Sunt cadouri foarte frumoase, elegante și deosebite pentru persoanele dragi vouă, de care să vă bucurați împreună.

Cu dragoste de la #Casarte, vă dorim o zi de Dragobete foarte fericită!