Deși “Ziua Îndrăgostiților” este una dintre cele mai comercializate sărbători din an, data de 14 februarie are și unele rădăcini mitice și istorice care merită a fi cunoscute. Celebrarea Sfântului Valentin este învăluită de mister, legendă și controversă. Este în primul rând vorba despre o perioadă a anului asociată în mod tradițional cu dragostea și fertilitatea.

Acum are loc căsătoria sacră dintre Zeus și Hera la Athena, precum și festivalul roman în cinstea zeului fertilității, Lupercus, și Iunonei. În secolele III – IV se sărbătoreau la Roma Parentalia și Feralia, zilele purificării, între 13 și 18 februarie.

13 februarie este ziua dedicată păcii, armoniei, iubirii, familiei. A doua zi de Parentalia, Lupercalia, este pusă în legătură și cu o ipostază a zeiței Iunona, Iuno-Lupa, lupoaica ce i-a hrănit pe Romulus și Remus. Preoții lui Lupercus (luperci, din colegiile Quintilliilor și Fabiilor) săvârșesc un ritual de purificare ce implică sacrificiul de capre și consumul de vin. După acestea, preoții aleargă pe străzile Romei cu pieile de capră, atingând pe oricine le ieșea în cale.

Tinerele femei profitau de ocazie, pentru că se spunea că prin atingerea rituală își pot îmbunătăți șansele de a da naștere unui copil. Benzile din pielea animalului poartă numele de februa, iar actele preoților februatia, de la cuvântul latinesc care înseamnă “a purifica”. 15 februarie se pare că ar fi fost dedicate lui Iuno -Februata/Fructifer, patroana căsătoriei.

În timpul Lupercaliei se adunau numele fetelor în cutiuțe și băieții le extrăgeau. Perechile formate trebuiau să țină tot anul, dar de cele mai multe ori rezultatul era cel mult o relație fizică.

Ziua Îndrăgostiților în lume

În Turcia, Valentine’s day este numai ziua Sfântului Gregor, care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci. În cultura persană (Iran) este o zi dedicată iubirii și are loc pe 17 februarie și se sărbătorește în Marele Imperiu Persan din sec 20 i.e.n. În Egipt este o altă zi a iubirii pe data de 4 februarie, numită ziua iubirii egiptene.

În Brazilia, ziua înamoraților sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile își dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări și de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua de dinainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a-și găsi un soț bun sau iubit.

În Columbia, ziua iubirii și a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere și sâmbătă din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În această țară, prietenul secret este o tradiție foarte populară, care presupune desemnarea pentru fiecare participant a unui destinatar căruia i se trimite un cadou secret (asemănător tradiției „Moș Crăciun Secret”).

În Mexic de Ziua Îndrăgostiților se obișnuiește să se ofere cadouri, flori, dulciuri, animale de pluș sau scrisori unui partener sau iubit și se sărbătorește tot pe 14 februarie, ca și în SUA.

Desigur că și în România avem această frumoasă tradiție de a sărbători dragostea, de aceea despre Dragobete și data de 24 februarie vom povesti mai pe larg în articolul de duminica viitoare.

Sursa: articole internet

Și noi la #Casarte am dorit să marcăm această sărbătoare de suflet prin campania Inima #Casarte, ca să vă bucurați de prima perioadă din 2021 la #Casarte cu cele mai mari reduceri de prețuri – până la 65%!

Astăzi este chiar ultima zi a campaniei Inima #Casarte, așa că este momentul să ne vizitați pe www.casarte.ro, unde veți găsi cele mai frumoase decorațiuni textile pentru casă, în game variate de lenjerii de pat pentru copii, cuverturi pentru copii, huse de protecție pentru canapele, cuverturi, lenjerii de pat etc.

Sunt cadouri foarte frumoase, elegante și deosebite pentru persoanele dragi vouă, de care să vă bucurați împreună.

Cu dragoste de la #Casarte, vă dorim o Zi a Îndrăgostiților foarte fericită!