La mulți ani, dragilor – vă dorim un 2021 minunat, plin doar cu bucurii, sănătate și împliniri!

Inaugurăm seria poveștilor Casarte din 2021 cu povestea despre luna ianuarie.

Numele lunii ianuarie (latină: Ianuarius) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două fețe: una orientată spre anul care se încheie și alta spre anul care vine. Așadar, ianuarie este luna lui Ianus – începutul cel bun.

Ianus, literalmente, s-ar traduce prin “Mergătorul” sau “faptul de a merge”, de a trece, a parcurge, a păși, a înainta, a avansa, a intra, a ieși, a pleca, a se duce, a trece de la o stare și de la o formă la alta. Ianus mai denumea și orice loc de trecere, de regulă un pasaj în formă de arc boltit.

Dar Ianus era cu siguranță mai mult decât un paznic al porților și al drumurilor. Era, mai degrabă, “ceasul cel bun”, când ieși “cu bine” pe poarta casei și când te întorci “cu bine” acasă sau când “îți merge bine” în toate drumurile pe care le ai de făcut și de străbătut. Prin urmare, Ianus era și un patron al călătorilor.

Înfățișarea lui ciudată, de zeu cu două fețe, una care privește înainte și cealaltă care privește înapoi, simbolizează un “dus” și un “întors” bun, o binecuvântare continuă, neîntreruptă: plecare și întoarcere binecuvântată.

Luna Ianuarie a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile).

Grecii numeau luna ianuarie Camelion.

În România, luna ianuarie se numește Gerar în tradiția populară, din cauza gerului năprasnic din această lună. Știm că ianuarie ar trebui să fie o lună geroasă, așa că numele de Gerar nu ne surprinde deloc, chiar dacă în ultimii ani, iarna a fost mai blândă.

Sărbătorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri și practici specifice începutului de an prin care oamenii speră să obțină prosperitate, sănătate, liniște și pace.

 Sursa: diverse articole internet

Sursa foto: aici

Vă invităm cu mare drag să ne rămâneți alături și în luna ianuarie și în tot anul 2021 și vă așteptăm să ne vizitați pe www.casarte.ro, unde veți găsi cele mai frumoase decorațiuni textile pentru casă, de care să vă puteți bucura fie pentru voi, fie pentru cadouri pentru cei dragi vouă.

Vă invităm să alegeți dintr-o gamă variată de lenjerii de pat pentru copii, cuverturi pentru copii, huse de protecție pentru canapele, cuverturi, lenjerii de pat etc.

Vă dorim o lună ianuarie magică!