Țesătura Jacquard este cel mai complicat tip de țesătură datorită modului de realizare, alegerea ițelor realizându-se în funcție de model.

Complexitatea modelului la acest tip de țesătură este realizată prin contextură, nu prin vopsirea, printarea sau brodarea stofei.

Spre deosebire de alte tipuri de țesături, cum ar fi țesăturile normale (tip pânză), sau țesăturile denim, la acest tip de țesătură nu întâlnim un tipar repetitiv. Datorită complexității modului de realizare, țesăturile tip Jacquard au o valoare ridicată, oferind o rezistență mult mai bună materialului.

Datorită acestui sistem complex de țesere, produsele textile obținute cu această tehnică sunt de calitate superioară, această țesătură fiind folosită în decorațiunile interioare textile: cuverturi, draperii, perne decorative, lenjerii de pat, prosoape, tapițerii.

Jacquard-ul a  apărut încă din Evul mediu, odată cu războaiele de țesut orizontale.

Basile Bouchon a adus prima îmbunătățire a războiului de țesut în 1725, însă cea mai renumită invenție este cea care poartă numele inventatorului francez Joseph Marie Jacquard. Între anii 1804 si 1808 acesta a realizat mecanismul de comandă individuală a ițelor, prin folosirea unor cartele perforate cu desen specific, cu ajutorul căruia se puteau realiza materiale mult mai rezistente, cu modele complicate.

În prezent se folosește războiul de țesut Jacquard electronic, iar producerea acestui tip de țesătură este computerizată.

Pentru a obține o țesătură de tip Jacquard se pot utiliza materii prime variate precum bumbac, mătase, in și sintetice. Datorită acestei varietăți de materii prime, Jacquard-ul se folosește atât în draperii, tapițerii, lenjerii, cuverturi, prosoape și haine, cât și ca material de acoperire a saltelelor.

Menționăm în continuare doar câteva dintre produsele din colecția de cuverturi de pat de la #Casarte la care s-a folosit țesătura de tip Jacquard, cuverturi care vă vor încânta atât prin calitatea materialului, cat si prin frumusețea designului:

– Zoco: https://casarte.ro/dormitor/cuverturi/cuvertura-zoco-250×270-cm-673.html

– Carmen: https://casarte.ro/dormitor/cuverturi/cuvertura-carmen-250×270-cm-677.html

– Alegra: https://casarte.ro/dormitor/cuverturi/cuvertura-alegra-250×270-cm-675.html

– Blume: https://casarte.ro/dormitor/cuverturi/cuvertura-blume-bej-250×270-cm-667.html

– Acuarel: https://casarte.ro/dormitor/cuverturi/cuvertura-acuarel-250×270-cm-661.html

– Folk: https://casarte.ro/dormitor/cuverturi/cuvertura-folk-250×270-cm-659.html

– Karin: https://casarte.ro/dormitor/cuverturi/cuvertura-karin-gri-250×270-cm-663.html