V-ați întrebat vreodată cine este Moș Nicolae? Ei bine, Moş Nicolae este de fapt o personificare populară a Sfântului Nicolae, care s-a născut în Orientul Mijlociu, la nord de Bethlehem, în secolul al IV-lea și a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei). Acest Sfânt a fost cunoscut pentru credința, zelul și dragostea pentru oameni, în special pentru copii, prin urmare Moş Nicolae întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea. Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar după ce ambii lui părinți au murit, el a folosit toată averea moștenită de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică. Pe durata vieții, Nicolae a avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve, iar asta l-a făcut să fie foarte îndrăgit de locuitorii orașului său.

Povestea darurilor împărţite pe furiș în noaptea de 5 spre 6 decembrie începe din vechime. Cea mai cunoscută legendă despre faptele bune ale Sfântului Nicolae este povestea celor trei surori sărace, pe care tatăl lor plănuia să le vândă ca sclave, în ciuda plânsetelor și rugăminților lor. Însă Sfântul Nicolae a auzit povestea și le-a sărit în ajutor fetelor în miez de noapte. A ajuns la casa omului sărman și a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mari, care a reușit să se mărite foarte bine, având această zestre. La fel s-a întâmplat și în următorii doi ani, când și celelalte surori s-au căsătorit.

Se spune că oamenii s-au inspirat din aceste gesturi anonime pentru a-și oferi cadouri de Sfântul Nicolae. În credința populară, Moș Nicolae vine la geamuri în noaptea de 5 spre 6 decembrie și vede copiii care dorm și sunt cuminţi, lăsându-le în ghetuțe dulciuri și diverse cadouri, și îi pedepsește pe cei leneși și neascultători, lăsându-le o nuielușă. Moș Nicolae nu se arată niciodată, spre deosebire de Moș Crăciun. Totuși, în tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.

 Legenda lui Moș Nicolae în alte țări

Legenda lui Moș Nicolae există în toată lumea și este ușor diferită de la o țară la alta.

De exemplu, în Germania, pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc o scrisoare pentru Moş şi câţiva morcovi pentru caii care îl aduc pe simpaticul bătrânel care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână.

În Franța, se spune că vine călare pe un măgăruş, alături de Moş Nuieluşă, iar copiii lasă în ajun pentru el un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr.

La copiii olandezi, moșul ajunge pe mare, venind din Spania, iar în Belgia și în Luxemburg, copiii își așează ghetuțele în fața ușii și, la fel ca micuții francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moșul, morcovi și zahăr pentru calul lui.

Moș Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l știu ca pe un bătrân înveșmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici și călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia cu care-i amenință pe micuții care nu au dat ascultare părinților. Copiii din Italia așază pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care-și notează dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate.

Sursa: diverse articole internet

 

Și noi la #Casarte, ne-am pregătit cum se cuvine pentru cea mai frumoasă perioadă a anului și am lansat Campania de Crăciun 2020, cu mari reduceri de prețuri la toate produsele, de care vă puteți bucura fie pentru voi, fie pentru cadouri pentru cei dragi vouă.

 

Vă invităm să alegeți dintr-o gamă variată de lenjerii de pat pentru copii, cuverturi pentru copii, huse de protecție pentru canapele, cuverturi, lenjerii de pat etc.

Vă așteptăm cu drag și vă dorim Moș Nicolae fericit!