În folclor, în special cel american, un spiriduș sau un elf al Crăciunului sau este o mică ființă care locuiește împreună cu Moș Crăciun la Polul Nord. Spiridușii de Crăciun sunt adesea descriși ca având urechi ascuțite de culoare verde sau roșie, nasuri lungi și pălării ascuțite. Ei sunt cei care fac jucării în atelierul lui Moș Crăciun și au grijă de renii acestuia, printre alte sarcini.

Însă nu a fost dintotdeauna așa: pe vremuri, spiridușii nu erau ce sunt acum. Ei furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Conceptul de spiriduși de Crăciun provine din credinţa străveche că gnomii păzeau casa omului de spiritele rele. Spiridușii au fost iubiţi și urâţi, pentru că deși uneori se purtau cu bunăvoinţă, puteau foarte ușor să se transforme în niște fiinţe răutăcioase și nesuferite, atunci când nu erau trataţi cum se cuvine. Percepţia cea mai răspândită era că ei erau răutăcioși sau drăguţi, după cum era și persoana cu care aveau de a face. În Evul Mediu, spiridușii mai degrabă așteptau daruri decât să le facă ei.

Când Crăciunul a devenit din nou popular, ca sezon al sărbătorilor, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, spiridușii au devenit prieteni ai lui Moș Crăciun. Scriitori scandinavi, cum ar fi Thile, Toplius sau Rydberg au combinat cele două trăsături oarecum contradictorii ale personajelor: ei îi prezentau pe spiriduși cumva răutăcioși, dar buni prieteni și ajutoare de nădejde ale lui Moș Crăciun. Unii spun că sunt 13 spiriduși, alţii sunt convinși că este vorba de nouă, alţii de șase.

Spiridușii sunt copiii lui Gryla și Leppaludi, tatăl și mama lor. Dar unde locuiesc? Ei bine, într-o vreme se credea că Moș Crăciun și spiridușii săi se simt foarte bine în satul și casa lui Moș Crăciun de la Polul Nord. Însă în 1925 s-a descoperit că nu există reni la Polul Nord, ci că sunt foarte mulți în Laponia (Finlanda). Nimeni nu a reușit să vadă vreodată satul lor, pentru că pasajul către el este un secret cunoscut numai de Moș Crăciun și spiriduși. Se știe doar că este undeva pe muntele Korvatunturi în ținutul Savukoski din Laponia, care este pe granița dintre Finlanda și Rusia.

Însă ceea ce știm cu siguranță este că spiridușii sunt foarte deștepți și îl ajută pe Moș Crăciun să fabrice jucăriile pe care copiii și adulții le comandă prin email sau prin poștă. Se cunosc, de asemenea, cel puțin 6 din îndatoririle pe care le au spiridușii – vi le prezentăm în continuare, împreună cu numele lor, așa cum sunt cunoscute în anumite părți ale lumii:

Bushy Evergreen este inventatorul mașinii magice de fabricat jucării.

Shinny Upatree este cel mai vechi prieten al lui Moș Crăciun și cofondator al satului secret din Laponia.

Wunorse Openslae a facut sania lui Moș Crăciun și o întreține pentru a-i păstra performanța uimitoare de a parcurge toată lumea într-o singură noapte, cu o viteză mai mare decât luminile pomului de Crăciun.În plus, are gijă și de reni.

Pepper Minstix este paznicul secretului localizării satului lui Moș Crăciun.

Sugarplum Mary este Capul Ospățului Dulce și ajutorul soției lui Moș Crăciun, cunoscută ca Doamna Claus.

Alabaster Snowball este foarte important. El este administratorul Listei celor Cuminți și Neastâmpărați.

Sursa: diverse articole internet

Și noi la #Casarte, ne-am transformat în spiriduși în luna decembrie și am lansat Campania de Crăciun 2020, cu reduceri foarte mari de prețuri la toate produsele, de care vă puteți bucura fie pentru voi, fie pentru cadouri pentru cei dragi vouă.

Vă invităm să alegeți dintr-o gamă variată de lenjerii de pat pentru copii, cuverturi pentru copii, huse de protecție pentru canapele, cuverturi, lenjerii de pat etc.

Vă așteptăm cu drag pe www.casarte.ro, ca să fiți și voi spiriduși pentru cei dragi!